«Προμελετημένο έγκλημα αυτό που έγινε στο MEGA»

Ο δημοσιογράφος του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου μιλά στο SDNA για όσα έγιναν και όσα θα συμβούν μετά την απόφαση των μετόχων του καναλιού να μην διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια κάτι που οδηγεί σε «μαύρο».

έλος εποχής για το Μεγάλο Κανάλι μετά από 28 χρόνια λειτουργίας. Αδιέξοδο για τους 420 εργαζόμενους, οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι τα τελευταία δύο χρόνια. Αδιαφορία εκ μέρους κάποιων εκ των μετόχων.

Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε γνωστό πως οι μέτοχοι του ΜΕGA ενημέρωσαν εγγράφως τις τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε εξυγίανση της εταιρείας (με υπαγωγή στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα) και δεν θα συμμετάσχουν στον αδειοδοτικό διαγωνισμό.

Bάσει του σχετικού νόμου, όποιο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας δεν υποβάλλει αίτηση αδειοδότησης μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΕΣΡ, εντός τριμήνου από την δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης θα πρέπει να διακόψει την εκπομπή του. 

Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο την 27η Φεβρουαρίου (με δεδομένο ότι η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 27 Νοεμβρίου 2016) θα «πέσει» μαύρο στο MEGA.

Tι γίνεται, όμως, με το μαύρο στους εργαζόμενους; Σχεδόν δύο χρόνια περίμεναν το φως στην άκρη του τούνελ. Το κανάλι ήταν σε λειτουργία και περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα ταμεία του από διαφημίσεις.

Ένας εκ των μετόχων, μάλιστα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε πάρει μέρος στον προηγούμενο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προσφέροντας 73,9 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν ένας από τους τέσσερις που είχαν πάρει άδεια, πριν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άκυρος. 

Το SDNA μίλησε με τον κ. Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε την οργή του για τις εξελίξεις και τόνισε ότι πρώτιστο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα για τους απλούς εργαζόμενους, τους μη επώνυμους, αυτούς που δεν κατάφεραν αυτό το χρονικό διάστημα να βρουν άλλη δουλειά.

«Πάμε πια σε ευθεία σύγκρουση. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτά τα δύο χρόνια ήταν μια κοροϊδία. Όπως έγραψα και σε κείμενο μου, το οποίο ζητώ να διαβάσουν άπαντες, ήταν ένα έγκλημα προμελετημένο αυτό που συνέβη στο MEGA τα τελευταία δύο χρόνια» ανέφερε στο SDNA ο δημοσιογράφος, επί χρόνια ανταποκριτής του καναλιού στις ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό είναι να μείνουμε ενωμένοι και να δούμε τι θα γίνει με τους ανώνυμους δημοσιογράφους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η οργή των συναδέλφων είναι μεγάλη και δεν ξέρω με τι μορφή θα εκφραστεί. Νέοι άνθρωποι έμειναν στο δρόμο, χωρίς δουλειά. Αυτούς πρέπει να κοιτάξουμε» συμπλήρωσε.

Ρωτήσαμε τον κ. Ιγνατίου σχετικά με τη μη καταβολή δεδουλευμένων από πλευράς εργοδοσίας, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν τα έσοδα από τις διαφημίσεις.

«Περιμένουμε την Δευτέρα την ψήφιση του νέου νόμου της κ.Αχτσιόγλου. Αν περάσει, τότε έκαστος θα λάβει 10.000 ευρώ. Επόμενο βήμα είναι τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία. Αν αυτά εκποιηθούν από τις τράπεζες, θα λάβουν και οι εργαζόμενοι μέρος των εσόδων, όχι μεγάλο ποσοστό, αλλά θα είναι μια βοήθεια» ήταν η απάντησή του.

Ποια ήταν η στάση που κράτησαν οι μέτοχοι απέναντι στους εργαζόμενους;

«Το μεσημέρι θα έχουμε μια συνάντηση με τον κ.Βαρδινογιάννη. Περιμένω κι εγώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσω τι θα μας πει. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει κάτι να μας πει πια. Ας περιμένουμε, όμως, να τον ακούσουμε και κατόπιν να σκεφτούμε όλοι μαζί τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι. Όταν παλεύεις, πετυχαίνεις».

Με δεδομένο ότι ο Γιάννης Βαρδινογιάννης θα συναντηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης με τους εργαζόμενους το μεσημέρι της Πέμπτης, ρωτήσαμε τον κ. Ιγνατίου αν το πρηγούμενο διάστημα ή μετά την χθεσινή εξέλιξη υπήρξε ανάλογη κίνηση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι ποσοστό στο κανάλι, μέσω της εξαγοράς του ΔΟΛ.

«Ζητήσαμε πολλές φορές ραντεβού με τον κ. Μαρινάκη, αλλά δεν μας δέχθηκε. Ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε από πλευράς του. Οι μόνοι που ενδιαφέρθηκαν ήταν οι τρίτοι μέτοχοι» απάντησε στο SDNA ο δημοσιογράφος του MEGA.

Διαβάστε το κείμενο του Μιχάλη Ιγνατίου όπως αναρτήθηκε στην προσωπική ιστοσελίδα του:

«Οι μέτοχοι κατέθεσαν το “τρόπαιο” του Mega στα πόδια του Αλέξη: Φοβήθηκαν τον …Βρυώνη!

Χωρίς αμφιβολία, προκάλεσε σοκ, απογοήτευση και δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση, σε όλους τους εργαζομένους του Mega, αλλά και γενικότερα στο δημοσιογραφικό κόσμο, η χωρίς καμία ευαισθησία -και ασυνείδητη για πολλούς- απόφαση των μετόχων, να κλείσουν το Μεγάλο Κανάλι με συνοπτικές και μη παραδεκτές διαδικασίες.

Με μία αχαρακτήριστη απόφαση άφησαν άνεργους 400 τόσους εργαζομένους, που με αυταπάρνηση και ηρωισμό κράτησαν 20 μήνες «ζωντανό» το κανάλι, για να πληρώνουν οι μέτοχοι του, σημερινοί και παλιοί, τα χρέη που δημιούργησαν οι ίδιοι, ΟΧΙ οι εργαζόμενοι. Για να γίνει μεγάλο και τρανό το Mega αυτό οφείλεται στην εργατικότητα, την αφοσίωση και την πίστη (loyalty) των εργαζομένων.

Όχι στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι το οδήγησαν στα βράχια και τελικά το έκλεισαν. Ειλικρινά εμένα δεν μου πέφτει λόγος εάν οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στην Ελλάδα δεν καταθέτουν αίτηση για τηλεοπτική άδεια, επειδή -αυτό ειπώθηκε- «κατεβαίνουν στο διαγωνισμό ο Βρυώνης και ο Μάρης».

Μα είναι δικαιολογία αυτή μωρέ; Είστε σοβαροί γαμώτο μου; Φοβηθήκατε τον Βρυώνη, ο οποίος μπορεί και να μην περάσει στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας; Ξεχάσατε τι συνέβη την προηγούμενη φορά; Στις κρίσεις, και ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν ανθρώπινες ψυχές, εμείς που έχουμε γίνει γνωστοί λόγω του Mega, δεν πρέπει να κρύβουμε τα λόγια μας, αλλά να μιλούμε με τόλμη, να λέμε τη γνώμη μας χωρίς φόβο, αλλά με πάθος.

Αυτό που έγινε εναντίον των εργαζομένων του Μεγάλου Καναλιού είναι ένα «προμελετημένο έγκλημα». Και δεν ομιλώ για τους «επώνυμους», οι περισσότεροι εκ των οποίων βρήκαν δουλειές -και καλά έκαναν. Ομιλώ για την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Που θα βρουν εργασία για να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους κύριοι μέτοχοι; Εάν «φταίνε» κάπου οι εργαζόμενοι είναι επειδή εμπιστεύθηκαν τα αφεντικά τους. Θα μείνω για σήμερα σε αυτό το μικρό σχόλιο, που δεν είναι αποτέλεσμα της οργής μου.

Τα παραπάνω τα έγραψα επειδή τα πιστεύω, είναι η δική μου αλήθεια. Θα περιμένω να ολοκληρωθούν οι σημερινές διαδικασίες και η κατάθεση των δικαιολογητικών για τις τηλεοπτικές άδειες και σίγουρα θα επανέλθω. Η ζωή με δίδαξε ότι όταν οι άνθρωποι πιστεύουν στις μάχες που δίνουν, τις κερδίζουν…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να παρέμβουν και να φροντίσουν να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα (τουλάχιστον) των εργαζομένων. Είστε επικεφαλής μίας αριστερής κυβέρνησης κ. Πρωθυπουργέ. Έχοντας στα χέρια σας το «τρόπαιο» του Mega, που το κατέθεσαν στα πόδια σας οι μέτοχοί του, πρέπει να ακούσετε τώρα τη φωνή της (αριστερής) συνείδησής σας και να ενδιαφερθείτε για τους εργαζομένους, που δεν έχουν καμία ευθύνη για τούτο το ναυάγιο. Οι ψυχές των ανθρώπων πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα σύντροφε Αλέξη. Όχι τα συμφέροντα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Αναμένω με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των πολιτικών κομμάτων για τον «ξαφνικό θάνατο» του Mega. Πρωτίστως αναμένω τις δηλώσεις των πολιτικών-δημοσιογράφων, μερικοί εκ των οποίων ανδρώθηκαν και έγιναν γνωστοί από το Μεγάλο Κανάλι. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, είναι η ώρα να πέσουν και οι μάσκες… ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Ευχαριστούμε από καρδιάς την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και όσους συναδέλφους στάθηκαν δίπλα μας στον αγώνα για την επαναλειτουργία του Mega».

Share this article

About author

FreshPress

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…