Παρέμβαση Στουρνάρα : Εξωγενείς παράγοντες επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις

- «Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών» - Απέδωσε την κατάσταση στην ιταλική κρίση

Παρέμβαση για την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κεντρικός τραπεζίτης, με αφορμή την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει κατά 0,2 δισ ευρώ το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει ότι αυτό δείχνει την βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Ο κ. Στουρνάρας τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε πυρά από κυβερνητικά στελέχη γιατί δεν παρενέβαινε εν μέσω της χρηματιστηριακής κρίσης και του άγριου σφυροκοπήματος στις τράπεζες.

«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος», τονίζει ο κ. Στουρνάρας. Και συνεχίζει: «Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες». Αυτό υπογράμμισε πριν από λίγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τη νέα μείωση της έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες (ELA)».

 

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ αντανακλά στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Share this article

About author

FreshPress

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…