Δημοσκόπηση – Εκλογές 2019: Σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Η δημοσκόπηση, εκτός από το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφει και την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φλερτάρει και με την αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές. 

Η έρευνα της εταιρίας Opinion Poll έγινε για το protothema.gr, πανελλαδικά, στις 15-17 Απριλίου, με δείγμα 1204 νοικοκυριά, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Δεδομένου πως προηγείται στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή υπεροχή και στην παράσταση νίκης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεσηψήφου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου (με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια) η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 17,1%. Συγκεντρώνει 33,7% έναντι 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς την αναγωγή) η διαφορά είναι 15,4 μονάδες, με ποσοστά για τη ΝΔ 30,1%έναντι μόλις 14,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα και μάλιστα με τάση αύξησης της συσπείρωσης, είναι το ΚίνημαΑλλαγής. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή έχει 6,9%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕμε 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή είναι τα κόμματα που -με βάση τη δημοσκόπηση- θα μπουν στην ευρωβουλή. Σε ό,τι αφορά στους αναποφάσιστους, ενόψει ευρωεκλογών, φτάνουν στο 14%, ενώ το 8,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιλέξει την αποχή.

Διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει και η πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3%. Τρίτο κόμμα και εδώ το Κίνημα Αλλαγής με 5,3% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5% και ο ΚΚΕ το 4,7%. Οι αναποφάσιστοιφτάνουν στο 12,8% και η αποχή στο 6,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να πλησιάσει την αυτοδυναμία, με τη διαφορά να ανεβαίνει στο 15,7% (33,8% η ΝΔ και 18,1% για τον ΣΥΡΙΖΑ).

Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,9%, η Χρυσή Αυγή με 5,6% και το ΚΚΕ με 5,2%. Είναι τα πέντε κόμματα που -πάντα με βάση τη δημοσκόπηση- να μπουν στη Βουλή, αφού ξεπερνούν το όριο του 3%.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 69%, ενώ μόλις 12% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 38,5% θεωρεί πως αυτός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντίθεση με το 21,9% που «προτιμά» τον Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ό,τι αφορά στο κατά πόσοικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί γενικώς είναι απογοητευμένοι.

Ποσοστό 71,4% πιστεύει ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση76,2%θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με σωστό τρόπο τα προβλήματα, ενώ 68,6% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση, που ασκεί η Νέα Δημοκρατία.<< ΣΚΟΝΑΚΙ >>

Share this article

About author

FreshPress

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…