Πως οδηγήθηκε στην παραίτηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

. Άγριο παρασκήνιο έως αργά το βράδυ της Τρίτης (09.07.2019) στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπέβαλε τελικά την παραίτησή του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Ποιος θα τον αντικαταστήσει μέχρι τις οριστικές αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας.

 

Οι προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τις αλλαγές προσώπων φάνηκαν με το… «καλημέρα σας» και πριν καλά καλά ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη «κλείσει» λίγες ώρες στη λεωφόρο Κατεχάκη.

 
 

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός ήταν να συγκαλέσει σύσκεψη με τους κλαδάρχεςτης ΕΛ.ΑΣ και τους επιτελείς κυρίως της ΓΑΔΑκαι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στην οποία δεν κλήθηκε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και κανένας από τους αντιστρατήγους.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε από τον Αριστείδη Ανδρικόπουλο να του υποβάλει την παραίτησήτου. Οι ίδιες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι αρχικά, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, επικαλούμενος και τον θεσμικό του ρόλο.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την άρνηση αυτή, φέρεται να έδωσε εντολή να μην περάσει κανένα υπηρεσιακό έγγραφο από το γραφείο του αρχηγού της Αστυνομίας για υπογραφή. Με τον τρόπο αυτό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά κατέστησε «ανενεργό» τον Αριστείδη Ανδρικόπουλοκαι του έθεσε σαφές πως ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι αυτός της εξόδου.

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, υπέβαλε τελικά την παραίτησή του.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αντικατασταθεί, αρχικά, από τον υπαρχηγό του Σώματος, τον αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη. Για το μέλλον του Αριστείδη Ανδρικόπουλου αλλά και τις υπόλοιπες αλλαγές που προτίθεται να κάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείου και την ηγεσία της Αστυνομίας αναμένονται, εντός της ημέραςανακοινώσεις από τον ίδιο τον υπουργό.

 

Ωστόσο, οι όποιες αλλαγές στο σύνολο της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. θα γίνουν μετάτις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, μετά τις 22 Ιουλίου δηλαδή όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή.

Ειρωνική αντίδραση από την Όλγα Γεροβασίλη

Οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκάλεσαν την αντίδραση της τέως υπουργού Όλγας Γεροβασίλη, η οποία με ανάρτησή της στο Facebook, σχολίασε την πρόθεση του διαδόχου της να «ξηλώσει» την ηγεσία της Αστυνομίας.

«Σε λίγες ώρες μετά από «αντικειμενική» αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης. Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛ.ΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς», έγραψε η πρώην υπουργός. 

Share this article

About author

FreshPress

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…