Αισιόδοξος με… αστερίσκους ο Γιάννης Στουρνάρας

Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά την παράδοση της ενδιάμεσης έκθεσης από την Κεντρική Τράπεζα στη Βουλή. «Έγιναν λάθη από τους εταίρους μας» είπε ο ΠτΒ, «περισσότερα από τη δική μας πλευρά» απάντησε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο μεν Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε μεν ότι η προοπτική είναι αισιόδοξη, έβαλε στην… εξίσωση και το «αλλά», κυρίως για τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο δε πρόεδρος της Βουλής μίλησε για μια συμφωνία ορόσημο στο Eurogroup.
Παραδίδοντας την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στον πρόεδρο της Βουλής, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως «η προοπτική που δίνει η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι αισιόδοξη». Κράτησε όμως τρεις επιφυλάξεις, με τη σημαντικότερη να είναι αυτή για τις προβλέψεις των πολύ υψηλών πλεονασμάτων μέχρι το 2060.
Στουρνάρας: Ταχύτερη ανάπτυξη υπό προϋποθέσεις
Ο διοικητής της ΤτΕ στάθηκε στα πρωτογενή πλεονάσματα καθώς, όπως είπε, «καμία χώρα στον κόσμο και πολύ περισσότερο η δική μας, δεν είχε τόσο μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για τόσο μεγάλο διάστημα». Μάλιστα, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε πως ίσως η μοναδική εξαίρεση να είναι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Αλλά και γι’ αυτό, δεν ήταν… σίγουρος, όπως τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 «θα είναι δυστυχώς το τίμημα που θα πληρώνουν δύο γενιές στο μέλλον για λάθη στην οικονομική πολιτική που έγιναν στο απώτερο αλλά και στο εγγύτερο παρελθόν».
Τόνισε, επίσης, ότι παραμένει μακρύς δρόμος. Το χρέος είναι μεν βιώσιμο αλλά παραμένει πολύ μεγάλο και πηγή επισφαλειών, υπάρχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση δανείων και εμποδίζει τις τράπεζες να δώσουν τα δάνεια, η ανεργία είναι επίσης ακόμα υψηλή, παρά τη μείωσή της.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ο Νίκος Βούτσης
«Ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος δημιουργείται από τη συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, και η νέα μεταμνημονιακή εποχή μετά τον Αύγουστο, θα προσφέρει πολύ ικανό ορίζοντα για να ασκηθούν κοινωνικές πολιτικές για ελάφρυνση των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, παραλαμβάνοντας την έκθεση.

Ο Νίκος Βούτσης μίλησε για μία συμφωνία και απόφαση του Eurogroup «ιστορικά ορόσημο που οφείλεται, σε πολιτικές που ασκήθηκαν ιδιαίτερα στην τρέχουσα περίοδο και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αποτιμήσουμε θετικά ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές σε μία κανονικότητα, παρότι τα προγράμματα αυτά εν πολλοίς εμπεριείχαν μέσα τους ισχυρό σπέρμα αδικίας και ισχυρών λαθών από πλευράς και του ΔΝΤ και των άλλων εταίρων μας».
Η έκθεση της ΤτΕ
Η οικονομία θα αναπτυχθεί ταχύτερα στο άμεσο μέλλον υπό προϋποθέσεις, εκτιμά ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δόθηκε σήμερα (02.07.2018) στη δημοσιότητα. Παράλληλα ο ίδιος ζήτησε από τις τράπεζες να εντείνουν τις προσπάθειες τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό αναγκαία κρίνεται η επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμους όρους. Σε αυτό θα συμβάλουν αποφασιστικά οι αποφάσεις τoυ Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την αναδιάρθρωση του χρέους και την ενίσχυση του αποθέματος ρευστότητας, αλλά και η δέσμευσή του ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν υπάρξουν απρόβλεπτες, δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

Φωτογραφία Eurokinissi

Παράλληλα η ΤτΕ εκτιμά ότι απαιτείται η υιοθέτηση ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη. Η υπερβολική εξάρτηση της δημοσιονομικής προσαρμογής από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές συνιστά αντικίνητρο τόσο για την εργασία όσο και για τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη στροφή των δραστηριοτήτων προς την παραοικονομία και παρέχει κίνητρα για φοροδιαφυγή.

Τα κόκκινα δάνεια

Για τις Τράπεζες ο κ. Στουρνάρς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες μείωσης των κόκκινων δανείων προκειμένου να ξεπεράσουν τους στόχους που είχαν τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες υπέβαλαν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017 αναθεωρημένους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Ο στόχος για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2019 τίθεται σε 64,6 δισ. ευρώ (από 66,4 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά).

Ωστόσο. παρά την αναμενομένη μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 35,2% στο τέλος του 2019 (από 33,9% που ήταν ο αρχικός στόχος), εξαιτίας της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκτιμήσεων για το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και της διενέργειας αυξημένων διαγραφών και πωλήσεων δανείων.

About author

FreshPress

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…