Ολοταχώς για εκλογές η Ιταλία!

- Παρέδωσε στον πρόεδρο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Τζουσέπε Κόντε - «Αν τίθενται όροι, δεν θα υπάρξει κυβέρνηση», δήλωσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι - «Ας αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν» είπε και ουσιαστικά ζήτησε νέες εκλογές!

Ένα πολιτικό θρίλερ σε πλήρη εξέλιξη στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματταρέλλα συναντάται από τις 20:00 (ώρα Ελλάδας) με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνείται να δεχτεί την τοποθέτηση του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Σχεδόν μια ώρα αφού έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε, έγινε γνωστό ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός «επέστεψε» την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του είχε δοθεί. Το επιβεβαίωσε ο γραμματέας της προεδρίας. Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, έπεσαν στο κενό.

Ο Τζουζέπε Κόντε φτάνει στο Προεδρικό Μέγαρο – Φωτογραφία Reuters

Όλα δείχνουν πως η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δεν θα αποφύγει τη νέα προσφυγή στις κάλπες. Την οποία άλλωστε ζήτησε ήδη ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά έχουν προτείνει τον Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αλλά ο πρόεδρος της χώρας επέμεινε στο «βέτο». Όμως οι ακροδεξιοί της Λέγκας δεν δέχονται την απόφαση του προέδρου. Και ο ηγέτης τους ήδη ζητά νέες εκλογές!

Κόντε: Έκανα ό,τι μπορούσα

Ούτε μια ώρα δεν έμεινε στο Κυρηνάλιο (σ.σ. το Προεδρικό Μέγαρο) ο Τζουσέπε Κόντε. Από τη στιγμή που ο Σέρζιο Ματταρέλλα δεν δέχτηκε τον Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, μόνο μία λύση του έμενε: να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και το έκανε.

Φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Κόντε δεν είπε πολλά.«Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους επικεφαλής της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια σε κλίμα πλήρους συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις που με υπέδειξαν» ήταν η σύντομη δήλωσή του.

Νέες εκλογές στην Ιταλία θέλει η Λέγκα

Οργισμένος από τις εξελίξεις εμφανίστηκε ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. Και άφησε αιχμές για τον πρόεδρο της χώρας, σημειώνοντας πως… κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί κι άλλες εθνικότητες! Γι’ αυτό και θέλει νέες εκλογές στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει, είπε ο Σαλβίνι, σημειώνοντας πως «τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο». Ο ηγέτης της ακροδεξιάς δεν δέχτηκε το βέτο του Ιταλού προέδρου και φέρεται να δήλωσε πως «αν τίθενται όροι, δεν θα υπάρξει κυβέρνηση».

Ο Ματέο Σαλβίνι – Φωτογραφία Reuters

«Εάν έχουμε έναν υπουργό που δεν εγκρίνεται από το Βερολίνο, αυτό σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός…στην Ιταλία, αποφασίζουν οι Ιταλοί», δήλωσε ο Σαλβίνι. «Σε μία δημοκρατία, εάν είμαστε ακόμη δημοκρατία, υπάρχει μόνο ένα πράγμα μπορεί να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να μιλήσουν», είπε.

«Μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργαστήκαμε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη», είπε. Σημειώνοντας πως «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», είπε επίσης.

Share this article

About author

FreshPress

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…