Τουρκία: Σάλος για τη γλυκιά φοιτήτρια που ενόχλησε τον Ερντογάν

H Χελίν Γιγίτ φοιτήτρια και μέλος του Κομμουνιστικού Κινήματος Τουρκίας (ΤΚΗ) στην Αμάσια, συνελήφθη με κατηγορίες για προσβολή δημόσιου αξιωματούχου και προσβολή προέδρου της Δημοκρατίας λόγω αναρτήσεων στα social media το 2014 και το 2016.

Η Γιγίτ κατέθεσε στον εισαγγελέα και ακολούθως μεταφέρθηκε στο δικαστήριο με αίτημα για προφυλάκιση. Στην συνεδρίαση που έγινε αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η προφυλάκιση της Γιγίτ. Το ΤΚΗ αντέδρασε με γραπτή ανακοίνωση στην προφυλάκιση της Χελίν Γιγίτ.

Η ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κινήματος Τουρκίας για τη φοιτήτρια

Η ανακοίνωση του ΤΚΗ έχει ως εξής: Η φοιτήτρια και μέλος του κόμματος μας Χελίν Γιγίτ, ένεκα αναρτήσεων στα social media, συνελήφθη και προφυλακίστηκε με κατηγορίες για ¨προσβολή δημόσιου αξιωματούχου¨και ¨προσβολή προέδρου της Δημοκρατίας¨. Για μια aκόμη φορά διαμαρτυρόμαστε για αυτή την πρακτική εκφοβισμού που ακολουθεί το ΑΚΡ για να φιμώσει κάθε αντιπολιτευόμενο.

Δεν αποδεχόμαστε αυτήν την απόπειρα της οπισθοδρομικής εξουσίας του ΑΚΡ να τιμωρεί με το ένδυμα της ¨προσβολής προέδρου της Δημοκρατίας¨. Το μέλος του κόμματος να απελευθερωθεί το συντομότερο.  Δεν θα υποκύψουμε στις παράνομες και καταπιεστικές πρακτικές του ΑΚΡ.

Σταματήστε τις επιθέσεις στους Κούρδους

Κοινή διακήρυξη για τον τερματισμό των επιθέσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων του Αφρίν της Συρίας υπογράφουν 100 ευρωβουλευτές, από όλες τις πολιτικές ομάδες (πλην της ακροδεξιάς ομάδας), την οποία συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Η διακήρυξη εστάλη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπεύθυνης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι υπογράφοντες παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να εντατικοποιήσουν τις πολιτικές τους προσπάθειες και να ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιθέσεις.

«Ζητούμε επίσης την επείγουσα επανενεργοποίηση του διαλόγου στο πλαίσιο των συνομιλιών της Γενεύης για τη Συρία με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων» αναφέρουν.

«Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η μάχη των Κούρδων στην πρώτη γραμμή κατά του ISIS συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσει η επίθεση της Τουρκίας, απειλεί σοβαρά την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η σιωπή ή η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας δεν αποτελεί επιλογή» τονίζουν, μεταξύ άλλων.

Καλούν, τέλος, την ΕΕ και τον ΟΗΕ να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν αμέσως αυτές οι επιθέσεις.

Πηγή: cumhuriyet.com

Share this article

About author

FreshPress

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…